20 Eylül 2008 Cumartesi

SAR Nedir?

SAR kelimesi, açılımı Specific Absorption Rate olan kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur. Bu kelime grubunun Türkçe karşılığı Özgül Soğurma Oranıdır.
SAR değerinin ölçümü için kullanılan birim W/kg dir.
Sarı kısaca söyle tanımlayabiliriz; cep telefonu kullanırken beynimizin kulak hizasından emdiği radyo dalgası (bir nevi radyasyon) miktarı...
Daha geniş bir açıklama ile sar değeri, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Canlılarda SAR değerinin ölçülmesi için (akupuntur iğnelerine benzeyen) küçük, ince antenlerin doku içerisine sokularak elektrik alan değerinin ölçülmesi gerekir. Bunu hiçbir canlıda yapamazsınız. Bu nedenle, günümüzde SAR değeri ya elektriksel özellikleri insana EM olarak benzeyen robotlar kullanarak laboratuarlarda ya da bilgisayarda matematiksel modellerle elde edilmekte.

Temel sınır değer olarak insan vücudunda bir derecelik sıcaklık artışına neden olan EM güç yutulması kabul edilmiştir. Normal vücut sıcaklığı 36,5 derecedir, bu 37,5 derece olursa ve birkaç gün böyle sürerse insan vücudu bunu düzenlemekte zorlanıyor ve kısa dönemli olumsuz etkiler baş gösteriyor. İşte bu durum sınır olarak; eşik olarak kabul edilmiş. Ayrıca; genetik, psikolojik, biyolojik benzeri etkiler işin içine katılmamakta.

Avrupa ve Amerikada SAR değeri ölçümleri için farklı kriterler ele alınmaktadır.
Avrupa'da 10gr dokuda 2.0 W/kg limit olarak kabul edilmektedir.
Amerika'da 1gr dokuda 1,6 W/kg limit olarak kabul edilmektedir.

SAR'ın 0,08 W/kg'ye kadar insan vücuduna zarar vermediği iddia ediliyor, yasal olarak SAR değeri 1 W/kg'ye kadar izin verilmiştir.
Fakat 0,08 ile 1 arasındaki fark tam 12,5 kat, çelişki ortada...
Ve günümüzde bir çok telefon üreticisi 1 değerini aşıp 1.5 W/kg'lere varan SAR değerlerinde telefonlar üretti bile.

Ülkemizde SAR nedir bilinmediği için, insan sağlığına değer verilmediği için, Türk'e bişey olmaz zihniyetine sahip olduğumuz için bu konunun üstüne hiç düşülmüyor. Avrupa'daysa halk daha bilgili ve 0,6 üzerindeki SAR değerine sahip telefonları almamayı tercih ediyorlar.

Her telefonun SAR değeri farklıdır ve bu değer duruma göre değişir, arama yaparken, internete bağalnırken SAR değeri yükselir ve daha zararlı bir hal alır.
Ayrıca sadece telefonların değil televizyonlarında yüksek SAR değerine sahip olduğunu bilmeliyiz, bu yüzden kullanmadığımız zaman elektrikli aletleri fişten çekmeliyiz, televizyonlar radyasyonu arkadan yayarlar, mümkünse arkaları cama bakmalıdır, özellikle gece uyurken cep telefonunuzun pilini çıkarın yada kendinizden uzak bir yere koyun, çünkü vücut uyku sırasında dinlendiği için daha zayıf ve dirençsizdir.

Üreticiler telefonlar için bu değerleri araştırıp, belirtmekle zorunludurlar. Telefonlarınızın kitapçıklarında, kullanma kılavuzlarında yada internet adreslerinde bu değer mutlaka bulunur.
Sağlığımız her şeyden önemli olduğu için, telefon satın alırken özelliklerinden önce sar değerine bakmalıyız.

Bu yazıyı lütfen sevdiklerinizle paylaşın, çünkü sevdiklerimizi korumak bizim asli görevlerimiz arasında.

Not:
Bu sayfadaki yazılar, çeşitli site makalelerden derlenerek yazılmıştır, kaynaklar aşağıda belirtilmiştir.
Kaynaklar:
Doğuş Üniversitesi'nden Levent Sevgi Hoca'nın Tempo Dergisi'nde yayınlanan mülakatı, tamamına aşağıdaki üçüncü bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
http://www.mobile-phones-uk.org.uk/sar.htm
http://forum.donanimhaber.com/m_10917025/tm.htm
http://www.mobil-forum.com/konu-disi/12220-sar-degeri-nedir-ve-telefonlarinizin-sar-degerleri.html

Hiç yorum yok: